Det har blivit populärt att dricka björksav igen!

 
Björksaven innehåller mycket nyttiga ämnen som kalium, kalcium och magnesium. Det är en gammal svensk tradition att dricka björksav för att hålla sig frisk. Drycken har använts sedan 1700-talet som en slags folkmedicin mot bl.a. förkylning och näringsbrist. Den gavs till både djur och människor för att förebygga sjukdomar. Den sägs även kunna lindra eller helt bota pollenallergi – helt klart värt att prova alltså!

Björksaven är söt då den innehåller björksocker (helt okej för tänderna faktiskt!) och den ger dessutom aminosyror och enzymer. Idag har björksaven blivit populär som måltidsdryck och används även som återhämtning efter träning. Man kan även göra örtschampo eller använda björksaven som degvätska vid bakning. De finns även de som låter björksaven jäsa till champagne.

Varför savar då björken nu under våren? Jo, under sommaren lagrar björken näring till nästa växtperiod i sina rötter och på våren stiger denna näring som sav i stammens ved upp till trädkronan. Björkarna savar bara en kort period (ca. 4 veckor) på våren med början just när snön har smält bort och dagstemperaturen når över några plusgrader. När löven slår ut slutar savningen.

 

Du måste ha ett eget träd eller markägarens tillstånd om du vill tappa egen björksav, då detta inte ingår i vår allemansrätt.
(Tycker du att det känns för krångligt att tappa egen sav eller om du inte har tillgång till en björk så kan du också köpa björksav på flaska via nätet eller i vissa hälsokostbutiker.)

 
 
Vill du tappa björksav själv kan du göra så här:

Du behöver:

  • egen björk eller markägarens tillstånd
  • borr, ca 6mm i diameter
  • sugrör, slang eller rör som passar i hålet.
  • en flaska, minst 0,75 liter
  • hållbart snöre

 
Borra ett litet hål i björkens stam, ca 6 mm i diameter och 5 cm djupt, och knyt fast en flaska under hålet (saven börjar droppa meddetsamma). Peta in ett sugrör eller en slang i hålet och led ner det i flaskan. Björken kan sava väldigt fort, så håll koll på björken så att du kan byta flaska när den första blir full. Täpp alltid till hålet när du är klar genom att tälja till en träplugg som är lite för stor för hålet och slå in pluggen i hålet så att saven slutar droppa.

 

Under savningsperioden kan en gammal stor björk ge 15-20 liter sav per dygn, men då har man borrat ett betydligt större hål än vid det här exemplet, och en sådan behandling tål björken bara en, högst två gånger under sitt liv. Ju större hål desto mer sav med andra ord. Denna metod är mer skonsam så att man kan tappa trädet varje år, men man bör om man kan ändå välja ett annat träd till nästa vår och låta björken återhämta sig. En sådan här savningsmetod kan under bra omständigheter ge 3 liter sav per dygn.

 

Det finns flera andra olika sätt att tappa björksav, man kan t.ex. kapa och böja ner en medelgrov gren och hänga på en flaska eller påse på grenen att samla saven i. En del skär skåror i barken, vilket kan ge trädet fula sår.
Det kan vara bra att tänka på att undvika glaskärl för uppsamling av björksav då de kan spricka under frostnätter.

 

Saven håller några dagar i kylskåp men sedan börjar den jäsa. Det går bra att frysa in björksaven och spara den för lite extra energi inför andra säsonger på året också.

 

Lämna ett svar