Braskottar

 
Braskottar blev en populär gå bort-present för något år sedan. Du kan enkelt göra egna braskottar, både för eget bruk eller för att ge bort i gåva.
Med hjälp av en braskotte kan du enkelt få fyr på din lägereld, i öppna spisen, kaminen eller tända din grill! Braskottar sägs brinna i mer är dubbelt så hög temperatur jämtemot många andra alternativ på marknaden.

Gör dina egna braskottar, slå in i lite silkespapper i en fin ask eller burk, och du har en fin funktionell DIY-present att ge bort!

Du behöver:
Tallkottar
Stearin (gamla ljusstumpar)
Tång
Kastrull
Vatten
Bakplåtspapper

Gör så här:
1. Om du plockar kottar i skogen, så låt dem då först torka inomhus i några dagar, alternativt torka dem riktigt torra i ugn.
2. Klipp bort svarta vekar på gamla använda ljusstumpar så att stearinet inte blir missfärgat. Smält sedan stearinet i vattenbad.
3. Doppa kottarna en i taget i stearinet med en tång och lägg på bakplåtspapper för att stelna till.
4. Upprepa doppningen 3-4 gånger på alla kottar. Stearinet kan behöva hettas upp igen mellan varven.
5. När kottarna är doppade och torra, är de klara att användas eller ges bort!

Elda med braskotte:
Vänd alltid kotten upp och ned så att fjällen pekar nedåt. Tänd kotten underifrån och placera kotten mellan t.ex. två vedträn eller ovanpå en hög med grillkol.

 

Fler tips!

  • Färga kottarna genom att låta en vaxkrita smälta med i stearinet (eller använd färgade ljusstumpar).
  • Prova att experimentera med dofter – blanda i t.ex. kanel eller annat som kan dofta gott.
  • Gör en smällkaramell! Lägg 3-4 kottar på rad på tidningspapper, rulla ihop till en smällkaramell och knyt snören om kanterna. Tänd på kanterna och lägg i brasan så får du en braständare som verkligen brinner länge!

Lämna ett svar