Groblad

Plantago major

Groblad har varit en känd och välanvänd läkeväxt ändå sedan medeltiden, mest känd för sina sårläkande egenskaper. Namnet ”groblad” kommer av grobladens förmåga att få sår att ”gro ihop”.

Groblad kan man hitta lite överallt i landet. Den växer gärna på hårt trampad mark, vid trottoarkanter, grusgångar, vägkanter och stigar.

Det är grobladets innehåll av kisel som ger den dess sårläkande egenskaper, och den stärker och helar både slemhinnor och vävnader.

Groblad innehåller ett bakteriedödande växtämne, Glykosiden aucubin, och passar därför extra bra som plåster vid t.ex. skärsår, skrubbsår och skavsår. Ämnet hjälper även till att läka variga sår, eksem och streptokock-infektioner.

Grobladet innehåller också många slemämnen, som skapar en skyddsbarriär vid retning i kroppens slemhinnor. Genom att slemämnena lägger sig som en hinna över det irriterade området vid katarrer i luftrören samt i mage-och tarmkanal och ger det skadan möjlighet att läka ut.

Grobladets blad går också att äta och är faktiskt mycket näringsrika. De innehåller för­utom rikligt med kalcium även många nyttiga av vitaminer och antioxidanter.

Grobladets fröställningar är först gröna och blir sedan bruna när de mognat. Varje växt kan producera upp till 20 000 frön! Fröna innehåller viktiga fettsyror och är minst lika näringsrika som bladen. De har en mild och nötig smak och kan lätt repas av sina stänger. Fröna har ett slemlager som sväller i vatten och kan därför användas som hjälp att hålla igång magen.

Grobladet är nog en av våra allra vanligaste ”ogräs” – men tänk så nyttig och användbar den faktiskt är. Som en litet lättillgängligt miniapotek ute i naturen!

 

 

Tips & Trix:

 

  • Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaperna försvinner vid upphettning.
  • Groblad kan användas färska, frysta eller torkade.
  • Groblad sägs vara bra att använda för att driva ut stickor.
  • Man kan göra macerat (kallvattenutdrag)  på groblad som är bra att dricka vid hosta, bronkit och ont i halsen.
  • Bladen kan användas färska och torkade till ett örtte som är bra vid rethosta och luftvägsproblem.
  • Groblad kan också ingå i grytor och annan matlagning tillsammans med andra bladväxter.
  • Grobladets små späda blad passar också bra i en sallad och smaken påminner lite om gurkskal.
  • Grobladets äldre blad kan förvällas och användas som spenat.
  • Även grobladens frön är både goda och nyttiga, och kan användas som linfrön på t.ex. gröten, filen eller användas vid bakning av bröd.
  • Fröställningens stjälkar har väldigt slitstarka senor och fungerar bra att fläta snören med.

 

Torka groblad

Tvätta och torka av grodbladen, och lägg dem sedan att torka på en kökshandduk. När du ska använda de torkade grobladen, blötlägg dem (gärna i några timmar) innan de ska användas, torka av vattnet och hacka dem innan användning.

 

Frys in groblad

skäl och torka bladen och lägg ut dem jämt på en bricka. Ställ in brickan i frysen och lämna den där tills bladen är frysta, ungefär en halvtimme. Ta ut dem och häll snabbt över dem i en burk. Sätt på locket och ställ tillbaka i frysen.

När du skadar dig, ta bara fram ett djupfryst groblad och lägg direkt på såret. Fäst med hudtejp.

 

Använd groblad vid såromläggning

Lägg om såret med färska eller torkade groblad och ett tunt tyg eller gasbinda. Låt sitta minst 6 timmar, helst nattetid. Ibland kan såret se värre ut efter omslaget då varet kommit ut. Tvätta då av såret och gör en ny omläggning.

Man kan också pressa ut bladets växtsaft direkt i såret.

 

Lindring vid myggbett eller getingstick

Pressa saft från ett färskt groblad direkt på sticket eller myggbettet och mycket snart inträder lindring av både smärta, klåda och svullnad.

 

 

Lämna ett svar