Gå ut på Grodsafari!

 

Nu på våren i april – maj är det dags för grodornas parningslek och det är läge att ge sig ut med familjen på grodjakt!

Det är riktigt häftigt att se många grodor och paddor och höra deras spelläte, och spännande att se all rom som honorna lägger i vattensamlingarna. När grodorna låter så är det hanarna som kväker för att locka till sig en grodhona. Hanen kan sedan rida på honans rygg i flera dagar för att vänta in det rätta tillfället. Grodrommen hittar du i kanten av sjön eller dammen.

Vanlig padda klarar sig i de flesta miljöer och leker gärna i dammar och sjöar med fisk, medan vår vanligaste groda trivs bäst i fiskfria småvatten.

Glöm inte att alla groddjur i Sverige är fridlysta och inte får hanteras utan tillstånd. Undantag gäller för mindre vattensalamander, vanlig padda, vanlig groda och åkergroda, vilka man får ta in och studera under förutsättning att man släpper ut dem på samma plats där de fångats. Läs mer om hur du kan ta in och studera grodor här >>>

Tänk också på att ha en fuktig hand (blöt den med lite kallt fuktigt vatten) om du skulle hålla en groda. De har så tunn hud att de kan skadas av våra varma händer.

 

Sveriges Groddjur – bra skrift med artbestämning. Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens Grodskyddare

Bli medborgarforskare – rapportera in era upptäckter till Artportalen
 


 

Länktips:
 

 
Bra skrift om Sveriges groddjur med bilder för artbestämning. Perfekt att ta med ut på grodsafarin!
Grodans År – Sveriges Groddjur – ArtDatabanken – Naturskyddsföreningen – SLU
Länktips:

 
Våra groddjur har blivit färre med åren och försvunnit från många platser där de tidigare fanns. Naturskyddsföreningen efterlyser därför grodräddare runt om i landet – Läs mer!
Aktivitetstips:
 

 
Gör ett eget Kvackarium – studera grodornas utveckling hemma!

 

Lämna ett svar