Kamomillte

 

Kamomill har använts som folkmedicin i hundratals år, och är en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Den har en milt lugnande effekt och kan därför lindra besväret med sömnlöshet och motverka stress. Den har också en kramplösande effekt och är därför bra att använda vid olika magbesvär eller vid menstrationsvärk. Kamomill är också antibakteriell och antiinflammatorisk, och kan skydda mot kroniska sjukdomar, såsom högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar och reumatoid artrit.

Man ska dock vara varsam och inte överdosera kamomillte. För mycket te kan istället göra magen orolig. Är du gravid och/eller har problem med hjärtat ska du också vara försiktig med vissa typer av te, så kolla gärna med din barnmorska/läkare innan du börjar dricka te.

När du ska plocka kamomill så ska du se upp för dess dubbelgångare ”baldersbrå”. Du kan skilja dem åt genom att lära dig känna igen kamomillens unika och sötaktiga doft. Kamomillen har också till skillnad från baldersbrå ett ihåligt blomfäste. Dessutom är de mindre och blir runda i tvärsnitt, istället för trekantiga som hos baldersbrå.

 

Gör så här:

1. Plocka och torka kamomill. Du kan antingen hacka ner växten innan torkning, eller välja att torka blomkorgarna hela. Att torka hela blomkorgar tar lite längre tid, men blir väldigt dekorativt i tekoppen.
2. Lägg 1-2 msk torkade kamomillblommor i en kopp och slå över hett vatten. Låt dra i ca. 3 minuter och sila sedan teet.
3. Njut av teet som det är, eller smaksätt med lite honung eller citronsaft.

 

Lämna ett svar