Följ grodornas spännande utveckling hemma!

 
Mindre vattensalamander, vanlig padda, vanlig groda och åkergroda får man ta in och studera under förutsättning att man sedan släpper ut dem på samma plats där de fångats. Många tycker att det är riktigt spännande att ta hand om dem och följa groddjurens utveckling från rom till yngel och groda. Gör i ordning akvariet innan du hämtar in grodrommen. Grodrommen hittar du i kanten av sjön eller dammen där de ligger som stora, knottriga geléklumpar.
 


 

Du behöver:

  • behållare på 5-10 liter
  • sand och stenar på botten
  • Något grodorna kan klättra upp på
  • eventuellt några vattenväxter
  • akvariefiskfoder
  • fryst spenat
  • havregryn

 

Gör så här:

Gör i ordning ett akvarium på minst 5-10 liter vatten. Lägg lite sand och stenar på botten, och fyll med vanligt kranvatten. Dekorera eventuellt med vattenväxter.
Hämta in några romkorn i vatten, men ta inte för många! Tio stycken är lagom. Lägg dem i akvariet.

När grodynglen kläcks ska de matas med akvariefiskfoder, havregryn, hackad grönkål eller djupfryst spenat. Ta lite, lite i taget och se till att de äter upp – annars ruttnar maten i vattnet! Vattnet får inte bli grumligt av gammal rutten mat, men gröna alger är helt okej!

Först har grodynglens svans och en stor rund kropp med gälar. Sedan växer bakbenen ut, och så snart de fått framben så måste de ha en flotte eller sten att klättra upp på där de kan andas med sina nya lungor. När stjärten försvinner och de ser ut som små minigrodor så vill de börja äta levande smådjur. Då är det dags att släppa tillbaka dem där du tog dem!

 

 

Länktips:
 

 
Bra skrift om Sveriges groddjur med bilder för artbestämning. Perfekt att ta med ut på grodsafarin!
Grodans År – Sveriges Groddjur – ArtDatabanken – Naturskyddsföreningen – SLU
Länktips:

 
Våra groddjur har blivit färre med åren och försvunnit från många platser där de tidigare fanns. Naturskyddsföreningen efterlyser därför grodräddare runt om i landet – Läs mer!
Lär dig mer:
 

 
Läs mer om grodor och utvecklingen från ägg till fullvuxen groda – Grodor Fakta

 

2 Kommentarer

Lämna ett svar