Plocka hasselnötter

 

Hasselnötter ingår inte i allemansrätten, så du måste därför alltid först be markägaren om lov innan du plockar nötterna från grenarna! Nötter som redan fallit ned på marken får du dock plocka utan att be om lov.

Nötterna ska egentligen plockas då de självmant eller vid lätt skakning av grenen faller till marken. Men detta kan vara lite knepigt att tajma in, då de inte ofta får ligga kvar på backen speciellt länge innan något djur varit framme och norpat åt sig dem.

Så om nötterna lätt släpper från sitt fäste och iallafall har börjat bli lite bruna, så kan du plocka in dem och torka dem.

Glöm inte att lämna lite nötter kvar till ekorren så den har lite att äta i vinter!
 

Tips! En del gillar också att äta ”omogna” gröna hasselnötter. Testa gärna, men ät inte allt för många så att du får ont i magen!

 

Torka hasselnötter

 

Gör så här:

  1. Låt skalen sitta kvar men skölj bort eventuell smuts från nötterna.
  2. Lägg ut dom på en bricka på ett torrt ställe. Rör om lite bland dem varje dag. Det är viktigt att de inte ligger i dubbla lager och att de har bra ventilation.
  3. Efter ett par dagar är nötterna klara. Skaka om nötterna och lyssna om de är klara, de krymper när de torkat. Du kan också testa att knäcka en nöt och kolla om de är färdiga.

Tips! Om du vill förvara dina nötter länge, så frys in dem i påsar eller plastburkar, då håller de i minst 1 år!

Lämna ett svar