Nu är det snart dags för nässeltider!

 
Nässlor är inte bara ett ogräs utan är också väldigt näringsrika och en av vårens populäraste delikatesser! De innehåller bland annat C-vitamin (speciellt de första späda bladen), A-vitamin, kalcium, järn och flera mineraler. Nässlor kan användas i t.ex. pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar m.m.
 

Tips & Trix:

  • Använd handskar när du plockar nässlor.
  • Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
  • Rensa och skölj nässlorna noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
  • Nässlorna kan förvällas, frysas in eller torkas.

 

Förväll nässlorna: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten)och koka nässlorna i några minuter. Låt dem rinna av och krama sedan ur det sista vattnet. Det går bra att frysa in nässlorna efter förvällning om de inte ska användas direkt. 1 liter nässlor blir ungefär 1 dl förvällda nässlor.

Torka nässlorna: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Sila av vattnet, gärna med en salladslunga för att få bort det mesta av vattnet. Bred ut nässlorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn i 50 grader med ugnsluckan lite öppen i några timmar. Det går även bra att torka nässlorna utan ugn genom att ställa dem utbredda på en varm och torr plats, men det tar ju då lite längre tid. Vänd då nässlorna några gånger under tiden de torkar. Förvara nässlorna i en lufttät burk.

1 Kommentar

Lämna ett svar