Plocka vilda växter på hösten

 
Det finns många vilda växter som vi kan plocka och använda till matlagning, brödbak, te eller som läkemedel. Här är några av de växter som du kan plocka under hösten:
 

Groblad
Späda blad äts råa som sallad. Större blad kan kokas och användas som alternativ till spenat. Även fröna går att äta. Fröna är ett nyttigt tillskott som kan användas som linfrön till t.ex. gröten eller matbrödet. Groblad är också känd för sina sårläkande egenskaper.

Kamomill
Används främst genom göra te på de torkade blomkorgarna. Kamomill har antiinflammatorisk och sårläkande effekt, och är lätt sövande, lugnande och kramplösande. Man ska därför inte överkonsumera kamomillte!

Ljung
Hela växten, blad, blommor och stjälkar, kan användas färska eller torkade till te som verkar mot njuråkommor och urinvägsinfektion. Det har också en sövande effekt. Torkade ljungblommor med sina lila färg blir vackra inslag i teblandningar.

Lomme
Lommens frön passar bra som krydda, både färska och torkade. De innehåller senapsoljor som ger en stal smak. Späda blad kan användas i sallader, och även roten är ätbar.

Marviol (strandsenap)
Marviolen har en stark pepprig smak med inslag av rättika och pepparrot. Använd blommorna i sallader eller som dekoration. Rötterna kan grävas upp och torkas.

Nypon
Gör soppa eller marmelad på färska nypon, eller plocka och torka så du kan använda nyponen senare. Nypon är fullproppade med C-vitamin och antioxidanter.

Pepparrot
Pepparroten är en flerårig växt som finns förvildad i hela landet. Roten kan användas färsk eller torkad som krydda. Man skördar rötterna i november under växtens första höst.

Rönnbär
Rönnbär är en klassiker till gelé. Bären plockas efter första frostnatten har slagit till. Bladen kan torkas och användas till te.

Slånbär
Bären går inte att äta som de är, men man kan koka saft, göra gelé eller smaksätta drycker med dem.

Stensöta
Rötterna äts färska eller används till krydda.

Strandaster
Det är främst bladen som skördas. Späda blad smakar godast och kan ätas råa, blamerade eller picklade. Bladen är ganska robusta och klarar därför också av att stekas, grillas och kokas.

1 Kommentar

Lämna ett svar