Torkade nypon

 

Torkade nypon

 
Torkade nypon kan man använda till mycket, t.ex. nyponsoppa, nyponkräm, helnyponpulver eller te. De är fullproppade med C-vitamin och nyttiga antioxidanter!

Nyponen är ett så kallad ”skenfrukt”, då det är nyponens ”kärnor”, de håriga och stenhårda nötterna som finns innanför skalet, som är nyponets egentliga frukt.

Det sägs att en tesked helnyponpulver om dagen är bra för vårt immunförsvar, och att det kan lindra ledsmärta och förebygga skador.

Nypon kan man torka i ugn, i torkapparat eller låta dem lufttorka på en varm och torr plats.
 

Plocka nypon:
Nypon kan du plocka både på hösten och på vintern. Det finns många sorters nypon och de flesta går bra att äta. Tänk bara på att inte plocka nypon som inte ligger längst med trafikerade vägar.

Rensa nypon:
Helst ska kärnorna vara kvar, det är där nyttigheterna sitter!
Om du ändå vill ta bort kärnorna innan du torkar nyponen, så kan du dela dem på hälften och pilla ur kärnorna med en liten sked. Du kan också ta bort kärnorna efter torkningen, dela då bara nyponen och låt dem torka. När de är helt torra virar du in dem i en liten kökshandduk och slår lätt mot diskbänken. Då lossnar de flesta kärnorna av sig själva.

Torka i ugnen:
Rensa och skölj nyponen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och ställ in i ugnen på 100 grader. Låt nyponen torka i ugnen i ca. 12 timmar, titta till dem och rör om någon gång då och då. När de är färdiga tar du ut som och låter dem svalna.

Lufttorkning:
Rensa och skölj nyponen. Lägg nyponen utspridda på hushållspapper över ett galler. Ställ på ett varmt och torrt ställe, t.ex. några centimeter över ett element. Att lufttorka nyponen tar flera dagar.

Förvaring:
Torkade nypon ska förvaras i en lufttät burk tills de ska användas.

Användning:
Blötlägg helst nyponen innan användning över natten.
Du kan också mala dem till pulver.

1 Kommentar

Lämna ett svar