Torka vilda växter

 
Det finns många vilda växter, blad och blommor ute i naturen som man kan äta. Här kommer en liten guide för hur du enkelt kan skörda och torka vilda växter som du sedan kan använda till matlagning, brödbak, te eller som naturläkemedel.

 
Här hittar du en lista på växter du kan plocka under hösten >>>

 
Gör så här:

Först och främst ska du se till att du är helt säker på vilken växt du tänkt att plocka (använda en bra florabok)! Tänk på vart du plockar växterna, och undvik att plocka dem längst bilvägar, på besprutad mark och i områden där hundrastning är vanligt. Undvik också att plocka efter regnväder då växterna är fuktiga. Plocka gärna växterna mitt på dagen efter att morgondaggen har hunnit dunsta. Plocka i en korg, alternativt i luftiga påsar av papper eller tyg. Använd en ren sax eller kniv för att skörda växterna.

Växternas verksamma ämnen börjar avta så snart du har plockat dem, så därför bör man förvara växterna på rätt sätt för att behålla så mycket näringsämnen som möjligt. Torkning är en bra metod då det effektivt bevarar växternas ämnen. Man kan låte växterna torka på en luftig plats eller i ugnen.
 

Torkning på luftig plats

Försök att hitta en sval, luftig och mörk plats att torka dina västern på. Det optimala är en mörk, välventilerad vind, med det fungerar även bra med ett tomt och luftigt skåp. Låt inte växterna torka i solen för då bryts viktiga beståndsdelar ned.

Häng de nyplockade växterna i knippen, alternativt bre ut dem tunt och glest på ett galler, papper eller över ett spänt tygstycke. Om du torkar växterna liggande ska du försiktigt röra runt dem varje dag.

När växterna är helt torra, så det riktigt knastrar när du smular dem, så är de klara! Hur lång tid detta tar är lite olika beroende på vilken växt det handlar om, hur bra torkplats du har och vilken luftfuktighet det är ute. Blommor och blad brukar behöva torka i ungefär 5 dagar, och tjocka växtdelar något längre. Se till att växterna är blir helt torra, de får inte ha kvar något seghet i sig, annars kan de mögla!
 

Torkning i ugn

Sprid ut växterna på en ugnsplåt. Använd mycket låg värme på ugnen, max 35 grader, och torka med ugnsluckan på glänt. Torktiden varierar beroende på växt, men även här gäller det att de ska vara riktigt knastertorra innan de är klara! Passa torkningen och kolla till växterna i ugnen då och då.
 

Förvaring

De torkade växterna ska förvaras mörkt, torrt, svalt och lufttätt. Det bästa är att förvara de torkade växterna i mörka glasburkar med tättslutande lock. (Du kan också täcka en vanlig glasburk med mörkt papper eller måla den med mörk glasfärg). Se till att burkarna är väl rengjorda och torra när du lägger i de torkade växterna. Märk gärna burken med växtnamn och datum. Torkade växter är hållbara i ungefär 1 år.

 

 

Tänk på:

Plocka inte helt rent på ett och samma ställe, utan lämna alltid lite växter kvar för pollinering, till djuren etc.

Om du ska plocka växter i ett naturreservat kan du behöva tillstånd.

Plocka inte mer växter är du behöver för eget årsbruk.

 

 

Lämna ett svar